Kapr v pivní máslové marinádě

 
Suroviny: 
1/2 kapra, sůl, 200 ml černého piva, 3 PL rozpuštěného másla, 3 rozmačkané stroužky česneku, 1 malá cibule najemno nakrájená, 3 KL sladké červené papriky, 1 KL uzené papriky, špetka chilli vloček, rozmarýn, petrželka, libeček
 
Postup:
Filet kapra dostatečně osolíme z obou stran a vložíme do pekáčku. Z uvedených surovin smícháme marinádu a nalijeme ji přes rybu. Necháme min. hodinu marinovat a poté pečeme ve vyhřáté troubě na 200C. 
 

 

Pstruh po kanadsku

 
Suroviny:
4 kuchyňsky upravení pstruzi, 4 lžičky brusinek, 3 stroužky česneku
citronová šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce másla, čerstvě mletý barevný pepř, sůl, olej
 
Postup:
Ryby omyjeme, osušíme a posolíme na povrchu i uvnitř. Česnek utřeme se špetkou soli a promícháme s brusinkami. Vzniklou směsí potřeme vnitřek i kůži ryby, do břišní dutiny vložíme plátek másla, přendáme do olejem vymazaného pekáčku a dáme na pět minut do maximálně rozpálené trouby. Pokud budeme chtít péct brambory společně s rybou, nakrájíme je a přidáme hned na začátku. V kastrolku rozehřejeme máslo. 
V misce po česneku a brusinkách smícháme citrónovou šťávu se sójovou omáčkou. Po pěti minutách prudkého zapečení pekáček vyndáme, ryby přelijeme šťávou se sójovou omáčkou a zacákáme máslem. Vrátíme do trouby, kterou stáhneme na 200°C a po deseti minutách přiléváme po částech máslo až do jeho spotřebování. Pečeme, dokud není vše měkké a zlatavé. Servírujeme s brambory a kolečkem citrónu.
 

 

Pečený candát s máslovou zeleninou

 
Suroviny:
1 candát, libovolné koření na ryby, olivový olej, 1 sáček mražené zeleniny dle vlastní chuti, oříšek másla, sůl
 
Postup:
Candáta nakrájíme na silnější podkovy, každou z nich posypeme kořením na ryby, které máme rádi a každou podkovu ještě zastříkneme troškou olivového oleje. Necháme asi hodinku odpočinout. Troubu rozpálíme na 180 stupňů a candáta pečeme asi 30-40 minut.
V kastrolu rozpálíme máslo a vsypeme mraženou zeleninu. Mírně osolíme a asi jenom 5 minut restujeme, aby se zelenina nerozvařila a příliš nezměkla.

 

Štika na kmíně

 
Suroviny:
1000 g štiky, 60 g másla, kmín, sůl, 10 g hladké mouky, petrželka
 
Postup:
Očištěnou vykuchanou štiku naporcujeme, opláchneme a osušíme. Posolíme, pokmínujeme, vkládáme do pánve s rozpáleným máslem a zvolna po obou stranách opékáme.Měkké porce ryby vyjmeme, zbylý tuk zaprášíme moukou a opražíme.Zředíme trochou vody nebo vývaru, dobře rozmícháme a povaříme. Podáváme s vařenými bramboty a bohatě posypeme sekanou potrželkou.
 

 

Grilovaný sumeček na kmíně

 
Suroviny:
½ lžičky kmínu, 1 citrón, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 600 g fileta z tresky, sůl, pepř černý mletý
 
Postup:
Očištěné rybí filety naporcujte na plátky. Osolte je, opepřete a pokapejte citronovou šťávou z vymačkaného citronu. Nechte půl hodiny uležet v chladu. Ryby přendejte na plech vymazaný olejem. Posypte kmínem, pokapejte olivovým olejem. Dejte na rozehřátý gril nebo do vyhřáté trouby. Grilujte přibližně 15 min. Grilované rybí maso ozdobte sekanou pažitkou. Podávejte s hlávkovým salátem a s bramborami opečenými na cibuli.